Uitvaartverzorging

Esther van Harlingen & Kim Pors
Esther van Harlingen & Kim Pors

Het leven en de dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat ook u een keer geconfronteerd wordt met het overlijden van een dierbare. In een periode waarin verschillende emoties u uit evenwicht brengen, moeten belangrijke beslissingen worden genomen voor het organiseren van het afscheid. Een afscheid dat recht doet aan de wensen van de overledene, ruimte geeft voor persoonlijke inbreng van de nabestaanden en een waardevol begin is van het rouwen voor alle betrokkenen. Esther van Harlingen en Kim Pors van De Vlinder Uitvaartverzorging kunnen u bijstaan in deze roerige tijd.

 

Voor ons is elke uitvaart uniek. Niet alleen omdat ieder mens uniek is en zijn of haar eigen levensweg heeft bewandeld, maar ook omdat alle nabestaanden het verlies op hun eigen manier beleven. Wij helpen u graag om met elkaar te ontdekken hoe we de wensen van de overledene en de behoeftes van de diverse nabestaanden tot een persoonlijk en warm afscheid kunnen verweven. Omdat wij geloven dat eigen inbreng op welke manier dan ook bijdraagt aan de rouwverwerking. 

 

Wij geloven dat eigen inbreng op welke manier dan ook bijdraagt aan de rouwverwerking.

Wat te doen in geval van overlijden?

Als een dierbare overlijdt, verwacht of onverwacht, moet het één en ander worden geregeld. Direct na het overlijden zijn met name twee zaken van belang

  • dat een (huis)arts het overlijden vaststelt
  • dat u contact opneemt met een uitvaartverzorger

 Esther van Harlingen en Kim Pors van De Vlinder Uitvaartverzorging zijn dag en nacht bereikbaar op 06−22281158

 

De (huis)arts onderzoekt de overledene om vast te kunnen stellen of deze op een natuurlijk manier is overleden. Als dat het geval is, zal de arts een A- en B-formulier invullen. Deze formulieren zijn belangrijk, de uitvaartverzorger heeft deze nodig om later aangifte van overlijden te kunnen doen bij de Gemeente.

 

U heeft altijd het recht om een uitvaartverzorger naar keuze te benaderen, ongeacht de maatschappij waar uw uitvaartverzekering is afgesloten. Wij kunnen de verzekering voor u benaderen, uitzoeken wat de poliswaarde is en u informeren over welk bedrag er uitgekeerd zal worden. 

 

Wij komen zo snel mogelijk naar u toe, zodat wij bij u thuis de eerste zaken omtrent de uitvaart met u en eventuele andere nabestaanden kunnen bespreken. We zullen het onder andere hebben over de laatste verzorging, begraven of cremeren, wel/niet thuis opbaren, de datum van de uitvaart, de kist, de kaart en alle andere zaken die voor u van belang zijn.

 

Op basis van deze eerste gegevens zullen wij een kostenbegroting maken, zodat u snel een financieel overzicht heeft.

 

Wij komen niet alleen om te regelen.

 

Wij komen niet alleen om te regelen. Tijdens ons bezoek zijn wij ook geïnteresseerd in de omstandigheden omtrent het overlijden, zijn we nieuwsgierig naar wat voor persoon de overledene was en voelen we ons betrokken bij wat de overledene voor u en de andere nabestaanden heeft betekend. Alles mag ter sprake komen. Het helpt ons om u en de overledene beter te leren kennen. Hoe meer wij weten, hoe beter wij u kunnen adviseren en hoe persoonlijker wij de uitvaart met u kunnen vormgeven. 

Laatste verzorging

Nadat uw dierbare overleden is, zal hij of zij voor de laatste keer verzorgd worden. Het lichaam wordt gewassen, de haren worden gekamd en uw dierbare wordt aangekleed. Als u dat wilt, kunt u als nabestaande een grote of kleine rol spelen bij deze respectvolle laatste verzorging. U kunt zelf de kleding uitzoeken, helpen met wassen, de haren kammen en eventueel de make-up doen.

 

Als iemand in het ziekenhuis overlijdt, wordt een deel van de laatste verzorging in het ziekenhuis gedaan. Ook dan is het mogelijk te helpen of hierbij aanwezig te zijn. U kunt dit aangeven bij de verpleging, zodat zij dit door kunnen geven aan het verzorgingsteam.

Thuis opbaren of overbrengen naar een uitvaartcentrum

Als iemand overleden is, is het belangrijk dat het lichaam gekoeld wordt. Dit kan op diverse manieren en op verschillende locaties. Wat handig is, is afhankelijk van uw wensen. Daarom is één van de eerste dingen die we met elkaar bespreken of u uw dierbare thuis op wilt baren of wilt laten overbrengen naar een uitvaartcentrum.

 

Thuis opbaren

Sommige mensen vinden het fijn hun dierbare zo lang mogelijk bij zich te houden. Met een thuisopbaring kunt u op elk moment van de dag bij uw dierbare zijn in uw eigen vertrouwde omgeving.

 

Thuis opbaren is bijna altijd mogelijk. De overledene kan op een eigen bed of op een speciale opbaarplank gelegd worden. De opbaarplank plaatsen wij op een schaarwagen die we afwerken met een rok. In beide gevallen zal de overledene op een koelplaat komen te liggen die we netjes afdekken met een laken. Als het erg warm is, kunnen we aanvullend een mobiele airco plaatsen om de temperatuur te verlagen.

 

Als u ervoor kiest uw dierbare thuis op te baren dan zal Esther van Harlingen of Kim Pors dagelijks langskomen om de conditie van het lichaam van de overleden te controleren.

Een belangrijke voorwaarde voor een thuisopbaring is dat op de dag van de uitvaart de overledene makkelijk het huis uitgedragen moet kunnen worden.

 

Uitvaartcentrum

Als thuis opbaren niet mogelijk is of als deze mogelijkheid niet bij u past, dan kunnen wij de overledene over laten brengen naar een uitvaartcentrum. Mocht u voor de uitvaart graag tijd willen doorbrengen met uw dierbare dan is dat natuurlijk mogelijk. U geeft dan tijdig bij Esther van Harlingen of Kim Pors aan dat u de overledene graag wilt zien, zodat wij hiervoor een afspraak kunnen maken bij het uitvaartcentrum.

 

Mocht u voor de uitvaart een aparte condoleance willen, dan is dat ook te verzorgen in het uitvaartcentrum.

 

De Vlinder Uitvaartverzorging verzorgt met name uitvaarten in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam-Zuid, maar ook buiten de regio zijn wij u graag van dienst. 

Kist of wikkeldoek

Om in Nederland een overledene te mogen vervoeren, is het verplicht de overledene af te dekken. Vaak wordt daarvoor een houten uitvaartkist gebruikt. Hoe deze kist eruit ziet is geheel aan u, want tegenwoordig is er veel mogelijk. Er worden verschillende modellen kisten gemaakt van diverse houtsoorten en ze worden afgewerkt in een grote verscheidenheid aan kleuren. 

 

Maar ook kisten van andere materialen zijn vandaag de dag een mogelijkheid. Zo kunnen kisten bijvoorbeeld ook gemaakt worden van gevlochten wilgentenen, karton of van biologisch afbreekbaar materiaal.

 

Een kist is echter niet verplicht. De overledene kan ook in een wade worden gewikkeld.

 

Samen met u bespreken wij de mogelijkheden en kiezen we een kist of wikkeldoek uit. 

 

 

 

Sinds mei hebben wij een nieuwe lijn uitvaartkisten

Model 240
Model 240

 

Model 241
Model 241

 

Model 243
Model 243

 

Binnen bekleding ongebleekt katoen strak
Binnen bekleding ongebleekt katoen strak

Rouwdrukwerk

Zodra bekend is op welke dag en waar de uitvaart plaatsvindt, kunnen we de rouwkaart met elkaar maken. Ook op dit gebied zijn de mogelijkheden tegenwoordig zeer uitgebreid, maar wij zijn er om  ervoor te zorgen dat u door de bomen het bos nog ziet.

 

Door met elkaar te praten over de overledene, de hobby’s en wat voor persoon hij of zij was, komen we tot een ontwerp dat bij u en uw dierbare past. Foto's en uw eigen woorden kunnen worden gebruikt op de kaart. Als u even geen inspiratie heeft, helpen Esther van Harlingen en Kim Pors u op weg en samen komen we tot de juiste inhoud en vormgeving. 

 

Op dezelfde manier is het ook mogelijk een advertentie in de krant te plaatsen. Samen met u bepalen wij de vormgeving van de advertentie en wij zorgen ervoor dat deze geplaatst wordt in de krant naar wens.

Afscheidsdienst

Esther van Harlingen en Kim Pors zullen samen met u een passende afscheidsdienst organiseren. Een bijeenkomst met veel mensen of juist met een klein intiem gezelschap. Het is geheel aan u hoe deze afscheidsdienst eruit zal zien. Omdat ieder mens anders is, is de wijze waarop uiting wordt gegeven aan het gemis ook voor iedereen anders. En ook hier vinden wij het belangrijk dat de wensen van de overledene worden gerespecteerd en dat er voldoende ruimte is voor de nabestaanden om iets bij te dragen.

 

Iets bijdragen kan op verschillende manieren. De één is goed met woorden en kan iets moois op papier zetten. Iemand die gevoel heeft voor symboliek vindt het misschien fijn om kaarsen aan te steken. En weer een ander weet precies de juiste muziek uit te zoeken. Het gebruiken van foto’s tijdens een uitvaartplechtigheid, verwerkt in een PowerPoint, kan een mooie visuele aanvulling zijn op de gesproken woorden.

 

Met elkaar terugkijken op het leven van uw dierbare en verdriet met elkaar delen, kan troost bieden. Een persoonlijke en warme afscheidsdienst is een belangrijke stap in de rouwverwerking van alle betrokkenen.

Cremeren

De crematie van uw dierbare zal plaatsvinden in een crematorium. Omdat sommige mensen tot het laatste moment bij hun dierbare willen zijn, is het bij de meeste crematoria mogelijk de overledene te begeleiden naar de ovenruimte.

 

De Vlinder Uitvaartverzorging verzorgt met name uitvaarten in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam-Zuid, maar ook buiten deze regio zijn Esther van Harlingen en Kim Pors u graag van dienst.

Begraven

Als u uw dierbare wilt begraven zijn er diverse mogelijkheden. Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk te weten wat de verschillen zijn. Een begraafplaats is vaak ingedeeld in verschillende grafakkers.

 

Algemeen graf

Op de akkers voor algemene graven worden de overledene in een door de begraafplaats toegewezen graf begraven. Een algemeen graf kan uit diverse lagen bestaan, voor één, twee of drie personen. Hoe diep er wordt begraven verschilt per begraafplaats. De overledene deelt het graf dus met onbekenden. De beschikbare ruimte op het graf voor het plaatsen van een gedenksteen moet ook gedeeld worden met anderen en is vaak aan strenge regels gebonden. De grafrust van een algemeen graf verschilt per begraafplaats, maar is al altijd minimaal 10 jaar.

 

Eigen graf of familiegraf

Op de akkers voor particuliere graven wordt iedereen begraven in een eigen graf of familiegraf. Binnen de akker mag vaak zelf een locatie worden uitgezocht. Een eigen graf kan voor één of meerdere personen worden gereserveerd. Ook eigen- of familiegraven worden voor minimaal 10 jaar uitgegeven, maar 15, 20 of 30 jaar kan ook. Dit verschilt per begraafplaats. Als de grafrust van een eigen graf verlopen is, is het vaak mogelijk dit te verlengen.

 

Op een eigen graf heeft u meer vrijheid voor het plaatsen van een gedenksteen.

Bloemen

Rouwarrangementen
Rouwarrangementen

Bloemen staan symbool voor de vergankelijkheid en oneindigheid van het leven. Ze groeien, bloeien en verwelken en de zaden van een gestorven bloem worden meegevoerd door de wind, zodat elders nieuw leven kan ontstaan.

 

Niet gek dus dat er tijdens uitvaarten vaak veel bloemen zijn.

 

Daarnaast hebben veel bloemen een symbolische betekenis waardoor het een mooie gedachte kan zijn deze te verwerken in een rouwstuk. Maar ook zonder symboliek kunnen bloemen mooi zijn en troost bieden.

 

U kunt een bloemstuk nog persoonlijker maken door er een lint met een persoonlijke boodschap aan toe te voegen. Hiervoor uw eigen woorden gebruiken, is natuurlijk het mooist. Heeft u echter even geen inspiratie, dan kunnen onderstaande voorbeelden u op wellicht op weg helpen.

 

Een laatste groet

Onze laatste groet

Veel liefs

Rust zacht

Eindelijk rust

Goede reis

Vaarwel

Tot weerziens

Voor altijd in mijn/ons hart

Dag lieve ......

Ik zal je missen

Wij zullen je missen

Ik zal je nooit vergeten

Woorden schieten tekort

Rust in vrede

Rust in vrede lieve ...

Met liefde gegeven

Met grote dankbaarheid

Bedankt

Bedankt lieve ...

Bedankt voor alles

Dank voor alle liefde

Bedankt voor wie je was

Lieve ....., bedankt voor alles

Bedankt voor ... gelukkige jaren

Voorgoed uit ons midden, maar niet uit ons hart.

Je blijft in onze herinnering

Afscheidsfotografie

Het klinkt misschien gek ‘afsheidsfotografie’, maar als er tijdens de uitvaart op een descrete manier foto’s worden gemaakt die de emoties en de verbondenheid tijdens de uitvaart vastleggen, dan kunnen die foto’s later een waardevolle herinnering zijn.

 

Verwacht of onverwacht, na het overlijden van een dierbare kunnen uw emoties van alles bij u teweeg brengen. Ieder mens is anders en bij ieder mens komt een verlies dan ook op een andere manier tot uiting. Het zijn sowieso roerige dagen en in de wirwar van emoties kan het zijn dat er dingen langs u heen gaan. Ook dan kan het fijn zijn om naderhand nog terug te kunnen kijken naar de foto’s.

 

 

Uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen die in diverse varianten worden aangeboden door een verscheidenheid aan uitvaartverzekeraars. Bedenk voordat u een uitvaartverzekering afsluit wat uw wensen zijn en informeer vervolgens goed wat wel en niet gedekt wordt. Er zijn verzekeraars die een geldbedrag uitkeren, er zijn ook verzekeraars die een dienstenpakket aanbieden.

Om u te helpen de keuze te maken die bij u past, geven wij hieronder een omschrijving van de meest voorkomende verzekeringsvormen. Bent u reeds verzekerd, dan is het verstandig regelmatig te bekijken of u met de afgesloten verzekering de kosten voor uw uitvaartwensen kunt dekken. Niet alleen omdat door de inflatie de waarde van uw polis aan verandering onderhevig kan zijn, maar ook omdat uw uitvaartwensen in de loop van de jaren kunnen veranderen.

 

U bent vrij in het kiezen van een uitvaartverzorger,

ook als u elders verzekerd bent.

 

Bij welke maatschappij u ook verzekerd bent en wat voor soort verzekering u ook heeft afgesloten, u mag de uitvaart altijd laten verzorgen door een door u uitgekozen uitvaartverzorger. Heeft u een natura verzekering dan kan het wel handig zijn eerst goed uit te zoeken welke financiële gevolgen uw keuze heeft, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.

 

Natura uitvaartverzekering

Een natura verzekering is een pakketverzekering waarbij geen geld wordt uitgekeerd. De natura verzekering vergoedt de afgesproken kosten van de vastgelegde delen van de uitvaart. In de polis staat omschreven welke diensten en producten binnen het pakket vallen. De samenstelling verschilt per verzekeraar,

 

Producten of diensten die onderdeel van het pakket zijn, maar die u niet wenst te gebruiken worden doorgaans niet financieel gecompenseerd. Alle producten en/of diensten die geen onderdeel van het pakket zijn, maar die u wel graag wilt, worden extra in rekening gebracht.

 

Als u een natura verzekering heeft afgesloten en u wilt de uitvaart laten verzorgen door een uitvaartverzorger die niet is aangesloten bij de betreffende verzekering dan wordt over het algemeen een bedrag uitgekeerd. De hoogte van dit bedrag is vaak een deel van de eigenlijke waarde van het verzekerde pakket.

 

Mocht u met een natura verzekering voor De Vlinder Uitvaartverzorging willen kiezen dan proberen wij eerst voor u te achterhalen hoeveel de verzekeraar zal uitkeren. Vervolgens maken we een globale inschatting van de kosten op basis van uw wensen en vergelijken wij uw wensen met de inhoud van het verzekerde pakket. Op basis van beide kostenplaatjes kunt u dan een weloverwogen keuze maken.

 

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaalverzekering wordt het op de polis vermelde geldbedrag overgemaakt aan de rechthebbende. U heeft de vrijheid zelf te beslissen met welke uitvaartverzorger u in zee gaat en u mag het bedrag naar eigen inzicht uitgeven. De hoogte van het uit te keren bedrag kan een vast bedrag zijn, maar als gekozen is voor een beleggingsverzekering zal de hoogte van het uit te keren bedrag afhankelijk zijn van de beleggingsresultaten. U ontvangt jaarlijks een overzicht van de waarde van de verzekering en van het te verwachten eindkapitaal aan het einde van de looptijd van de verzekering.

 

Een kapitaalverzekering heeft vaak een lange looptijd waardoor het kan voorkomen dat door de jaarlijkse inflatie, het verzekerde bedrag na een aantal jaren niet meer toereikend is voor het dekken van de kosten van uw uitvaartwensen. Het is dan ook handig regelmatig te controleren of het doelbedrag en uw uitvaartwensen nog steeds overeenkomen.

 

Combinatie uitvaartverzekering

Zoals de naam doet vermoeden is dit een combinatie van een natura en een kapitaalverzekering. Als u meer diensten/producten wilt afnemen dan opgenomen zijn in het naturapakket dan kunt u een extra bedrag laten reserveren dat u vrij kunt besteden. Een deelkapitaalverzekering dus.

 

Ook als u met een combinatie verzekering voor De Vlinder Uitvaartverzorging wilt kiezen dan proberen wij voor u te achterhalen hoeveel de verzekeraar zal uitkeren. Zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Natura sommenverzekering

Net als bij de kapitaalverzekering wordt een vast bedrag uitgekeerd, maar moet het bedrag door de nabestaanden wel in zijn geheel voor de uitvaart gebruikt worden. U bent wel geheel vrij in uw keuzes met betrekking tot de invulling van de uitvaart en door welke uitvaartverzorger u dit wilt laten uitvoeren.

 

Wat als de waarde van de verzekering niet toereikend is?

In alle gevallen geldt dat als het door de verzekeraar uit te keren bedrag niet toereikend is voor het voldoen van de rekening van de uitvaartverzorger, het restant door de opdrachtgever moet worden voldaan. Een aanvullende verzekering afsluiten is een mogelijkheid om het gat tussen de waarde van de polis en de kosten van de wensen te overbruggen. Financieel gezien, is dit echter niet altijd de beste oplossing. Zeker als u wat ouder bent, kan het een hoop geld schelen als u gewoon zelf wat spaargeld apart zet voor het bekostigen van uw uitvaart. 

 

Esther van Harlingen en Kim Pors van De Vlinder Uitvaartverzorging maken op basis van het eerste gesprek een kostenbegroting zodat u meteen weet of de kosten binnen uw budget vallen.

 

Vrijblijvend advies

Wilt u vrijblijvend advies over een af te sluiten uitvaartverzekering, heeft u meerdere polissen en bent u het overzicht kwijt of heeft u een verzekering maar is het u niet duidelijk wat de voorwaarden zijn, dan bent u altijd van harte welkom in onze uitvaartwinkel aan de Hoogstraat 73B in Schiedam. Bel ons wel even van tevoren wanneer u langs wilt komen, dan kunnen wij tijd voor u vrij maken. De Vlinder Uitvaartwinkel is van dinsdag tot en met zaterdag telefonisch bereikbaar op 010 − 426 05 21.

 

Het is niet mogelijk bij ons een uitvaartverzekering af te sluiten. Ons advies is geheel onafhankelijk en vrijblijvend.

Voorgesprek; het vastleggen van uw uitvaartwensen

Ongeacht uw leeftijd en gezondheid kan het prettig zijn uw uitvaartwensen vast te leggen. Voor uzelf, omdat u wellicht specifieke wensen heeft en u er op deze manier verzekerd van bent dat uw nabestaanden daar ook van op de hoogte zijn. Voor uw nabestaanden, zodat zij weten wat u wilt en wat zij nog toe kunnen voegen.

 

Esther van Harlingen en Kim Pors nemen graag de tijd om uw uitvaartwensen met u door te spreken. U bent van harte welkom in onze uitvaartwinkel aan de Hoogstraat 73B in Schiedam. Bel ons van tevoren even, zodat u zeker weet dat wij aanwezig zijn. Wij zijn te bereiken op 06 - 222 811 58 of 06 - 218 835 44.

 

Een afspraak is kosteloos en geheel vrijblijvend.

 

Als u uw uitvaartwensen heeft vastgelegd is het handig deze bij uw uitvaartpolissen te bewaren, zodat uw dierbaren weten dat u uw wensen op papier heeft gezet.